WMW - Šibenik

NašaBankaMorala - uskoro
Grupacija za moralnog čovjeka

S nama imate život bez stresa! S našim Partnerima imate sigurnu kvalitetu i najniže cijene
S nama imate mogućnost ostvariti DODATNU ZARADU svaki dan 30 kuna, minimalno.

Ništa od 'megazatvora' kod Šibenika, nemamo ni zatvorenika ni novca

 

megazatvorMinistar pravosuđa Orsat Miljenić je tijekom posjeta kaznionici u Lepoglavi izjavio, među ostalim, da se definitivno odustalo od izgradnje megazatvora u Šibeniku, čija je vrijednost veća od milijardu kuna, a što ga u ovom trenutku čini potpuno financijski nerealnim.

Broj zatvorenika u Hrvatskoj se smanjio pa se automatizmom povećao zatvorski standard, veli ministar, i više nije urgentno graditi tako velike kaznionice. Informaciju je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio i ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Ivica Šimac. 


''Projekt na Podima sada jednostavno financijski nije izgledan, nije realan u mandatu ove Vlade. Radilo se o kaznionici kapaciteta 1360 mjesta, što je glomazan i preskup kompleks. Od toga se odustalo, ali ostaje i dalje potreba da se izgradi za područje Dalmacije i Like jedna ili dvije manje kaznionice zatvorenog tipa, iako je i to na “dugom štapu'', napominje Šimac. 

Po njegovoj ocjeni, zatvor na Podima, kako je bio zamišljen, magalomanski je i osobno ga je podsjećao na megaarene koje su po Hrvatskoj građene za potrebe svjetskog prvenstva u rukometu, a danas su neiskorištene i opterećuju proračune lokalnih jedinica. No, manji objekti, s manjim kapacitetom, itekako su potrebni na području Dalmacije, tvrdi Šimac. 

Gospodarska zona


Na vijest da na Podima ipak (makar zasad) nema ništa od gradnje novog dalmatinskog zatvora, šibenski gradonačelnik Željko Burić otvoreno kaže: 

''Osobno mi čak i nije žao što se od tog projekta odustalo. Treba odvojeno gledati na potrebu za novim zatvorskim kapacitetima radi osiguranja određenog, propisanog standarda za zatvorenike, od konotacija koje kaznionica sama po sebi ima, pogotovo u kontekstu jednog turističkog područja. Svjestan sam da je tako velik zatvor golem pogon, prava industrija i da bi za grad značio velik broj novih radnih mjesta. 

S tog aspekta, rekao bih da je za naš grad projekt kaznionice dobrodošao. No – smatra Burić – naša gospodarska zona Podi infrastrukturno se oprema, uskoro će dobiti i kanalizacijski sustav, a ako zaživi pogon biomase, bit će jeftina i energija, i imamo sve preduvjete zonu razvijati kao nacionalni centar zelenih industrija, što otvara put čistim industrijama na Podima, i nisam siguran da bi kaznionica uopće mogla biti kompatibilna s takvim konceptom zone'', kaže šibenski gradonačelnik, dodajući da bi ipak bio žalosniji kada bi se odustalo od čiste, zelene tehnologije na Podima. 

Županiji bi projekt puno značio


Šibensko-kniski župan Goran Pauk nešto je pragmatičniji od gradonačelnika Burića, pa iako podsjeća kako je u vezi sa zatvorom na Podima oduvijek bilo dvojbi, ipak ističe: 

''Smatrao sam da bi ovoj županiji takav projekt u gospodarskom smislu puno značio. To vam je kao jedan 'Sheraton' sa specifičnim 'gostima' koji radi cijelu godinu, s 200-300 zaposlenih ljudi, što u današnjim uvjetima visoke nezaposlenosti svakako nije nimalo zanemarivo. Razumijem da ima i onih koji misle da nam takav sadržaj, s obzirom na turističku orijentaciju, ne odgovara. Ali, realno, to je ipak za gospodarstvo mogao biti dobitak'', zaključuje Pauk. 

beautysalon thumb

fotostudio thumb

optika thumb

stomatologija thumb

skijanje thumb

torte thumb

rafting thumbl

stranijezik thumb

agencija thumb

pizzeria thumb

masaza thumb

Broj prikaza
282358